BiH odlazak jednog IT stručnjaka stoji 2 milijuna KM

Bez autora
Aug 08 2015

Iako po pravilu oni s visokom stručnom spremom lakše dolaze do posla, u razdoblju od 2009. do 2013. stopa nezaposlenosti kod onih s visokim obrazovanjem se gotovo udvostručila. Ovakav razvoj stvara dodatni poticaj za "odljev mozgova" i predstavlja dodatni izazov za tržište rada. U analizi tržišta rada koju je uradio Ekonomski institut u Sarajevu, konstatirano je kako da bi se taj trend preokrenuo, potrebno je poboljšati mogućnosti zapošljavanja visokokvalificirane radne snage u domaćoj ekonomiji. Paralelno s emigracijom visokoobrazovanih nezaposlenih, BiH se suočava s problemom iseljavanja obrazovanih djelatnika, posebno u zdravstvu i IT industriji. Prema procjenama BIT alijanse (Udruženje kompanija iz IT industrije), više od 100 IT profesionalaca napustilo je BiH samo 2013.

BiH odlazak jednog IT stručnjaka stoji 2 mil. KMIako po pravilu oni s visokom stručnom spremom lakše dolaze do posla, u razdoblju od 2009. do 2013. stopa nezaposlenosti kod onih s visokim obrazovanjem se gotovo udvostručila. Ovakav razvoj stvara dodatni poticaj za "odljev mozgova" i predstavlja dodatni izazov za tržište rada.

Emigracija obrazovanih

U analizi tržišta rada koju je uradio Ekonomski institut u Sarajevu, konstatirano je kako da bi se taj trend preokrenuo, potrebno je poboljšati mogućnosti zapošljavanja visokokvalificirane radne snage u domaćoj ekonomiji. Paralelno s emigracijom visokoobrazovanih nezaposlenih, BiH se suočava s problemom iseljavanja obrazovanih djelatnika, posebno u zdravstvu i IT industriji. Prema procjenama BIT alijanse (Udruženje kompanija iz IT industrije), više od 100 IT profesionalaca napustilo je BiH samo 2013. Šteta za gospodarstvo BiH po IT profesionalcu je više od dva milijuna KM. Tako se navodi kako se više od 100.000 KM troši na njihovo obrazovanje, oko 900.000 KM su oportunitetni troškovi (idućih 10 godina) i više od 1 milijun KM su budući troškovi (idućih 10 godina). Ukupna šteta, prema ocjeni alijanse, je viša od 200 milijuna KM. Ovakav razvoj predstavlja ozbiljnu prijetnju za konkurentnost sektora. Značajan potencijal rasta i shodno tome kontinuirano povećanje potražnje za IT profesionalcima rezultira izuzetno visokim troškovima rada. Plaće u ovom sektoru su mnogo veće u odnosu na prosječne plaće u zemlji. Predstavnicima IT udruženja potvrdili su kako je potencijal za rast i zapošljavanje u ovoj industriji ogroman. Većina kompanija ima izuzetne poslovne performanse, s prosječnim godišnjim povratom po zaposlenom blizu 100.000 KM. Kompanije su pretežno izvozno orijentirane.

Ograničenja rastu

Broj kompanija u industriji ubrzano raste u posljednjih nekoliko godina. Dostupnost radne snage s odgovarajućim vještinama i podrška start-up biznisima su prepoznati kao najveća ograničenja rastu. U tom smislu, IT kompanije zajednički su pokrenule aktivnosti na uspostavljanju tehnološkog parka koji bi u određenoj mjeri trebao pomoći u prevladavanju prepreka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik